Poate și ție ți s-a întâmplat vreodată să tai eticheta unei haine noi pentru că te deranja, dar apoi să te confrunți cu reale dileme când vine timpul să o speli. Mulți consideră nefolositoare simbolurile de spălare imprimate pe aceasta, dar adevărul este că ea conține toate informațiile de care ai nevoie pentru a-ți menține hainele în cea mai bună stare pentru o perioadă de timp îndelungată.
Aceste etichete pot fi cusute sau aplicate prin lipire, existand si variantele adezive. De asemenea, exista modele confectionate din lemn sau imprimate cu text negru pe banda de poliamidă (acestea fiind cele mai cunoscute).
Orice persoană sau firmă care realizează articole vestimentare ar trebui să aibă adăugate aceste etichete.
Așadar, dacă și tu ți-ai pus vreodată întrebări despre temperatura potrivită de spălare sau modul în care ar trebui să o faci, ei bine acum poți scăpa de astfel de griji! Citește în continuare și află semnificația simbolurilor de pe etichetele produselor tale textile!
Cuprins:
1. Ce înseamnă semnele de pe etichetele hainelor?
1.1. Simboluri pentru spălare de pe etichetele hainelor
1.2. Semne pentru uscare de pe etichetele hainelor
1.3. Semne pentru călcare de pe etichetele hainelor
1.4. Semne pentru curățare chimică de pe etichetele hainelor
1.5. Semne pentru înălbire de pe etichetele hainelor
2. Cele mai întâlnite instrucțiuni de spălare de pe etichetele hainelor
3. Întrebări și răspunsuri frecvente despre simbolurile de pe etichetele hainelor
Fiecare etichetă în parte este imprimată cu simboluri specifice, pe lângă cele care arată mărimea și compoziția, și unele ce îți arată modul în care hainele trebuie spălate și îngrijite pentru a-și păstra forma și culoarea cât mai mult timp. Deși există variații, în mare, toate conțin aceleași simboluri de bază:
Bazinul cu apă: spălarea cu apă
Cercul: curățarea chimică
Triunghiul: înălbirea
Pătratul: uscarea
Fierul: călcarea
Aceste simboluri îți indică exact modul în care trebuie curățate hainele și la ce temperatură, fie că e vorba de spălare la mașină, fie de mână.
Bazin: spălat de mână sau la mașină
Bazin tăiat cu X: nu se spală în apă
Bazin cu 2 linii: Spălați la mașină, cu atenție (Dacă apare o singură linie, atunci programul de spălare trebuie să fie scurt)
Bazin cu mână: Spălați numai manual, cu clătire normală, dar stoarcere blândă (de obicei, aceste haine au culori care sunt sensibile și vor deveni fade sau sunt confecționate din materiale delicate care se pot deteriora rapid)
Bazin cu 1 punct: Spălați cu apă rece
Bazin cu 2 puncte: Spălați cu apă caldă
Bazin cu 3 puncte: Spălați cu apă fierbinte
Bazin cu un număr: Spălați la mașină; numărul indică temperatura maximă a apei (cele mai întâlnite sunt temperaturile de 30, 40 și 60 de grade Celsius)
1.2Semne Pentru Uscare De Pe Etichetele Hainelor
În ceea ce privește uscarea, simbolurile te ajută să afli ce haine pot fi uscate în uscător și care nu, dar și ce programe trebuie să folosești pentru fiecare.
Pătrat cu cerc tăiat: Hainele nu pot fi uscate în uscător
Pătrat cu cerc: Hainele pot fi uscate în uscător
Pătrat cu cerc și o linie: Hainele pot fi uscate normal, cu ciclu scurt (dacă apar 2 linii, atunci uscarea este normală, dar trebuie făcută cu atenție)
Pătrat cu cerc și punct în mijloc: Uscare normală, prin centrifugare, la temperatură scăzută
Pătrat cu cerc și 2 puncte în mijloc: Uscare normală, prin centrifugare, la temperatură medie (dacă apar 3 puncte, atunci temperatura va fi ridicată)
Pătrat cu 3 linii verticale: Hainele trebuie agățate pentru uscare și nu trebuie stoarse
Pătrat cu o linie orizontală: Hainele trebuie lăsate la uscat pe o suprafață plată
1.3. Semne Pentru Călcare De Pe Etichetele Hainelor
Aceste simboluri îți indică la ce temperatură pot fi călcate diferite haine, dacă fibra din care sunt alcătuie permite acest lucru.
Fier cu un punct: Temperatura maximă de călcare este de 110 grade Celsius, preferabil, fără aburi
Fier tăiat: Hainele nu pot fi călcate
Fier cu 2 puncte: Temperatura maximă de călcare este 150 de grade Celsius
Fier cu 3 puncte: Temperatura maximă de călcare este 200 de grade Celsius
Unele haine nu pot fi spălate acasă, prin metodele obișnuite. Așadar, pentru acestea, ai nevoie de curățare chimică, la curățătoriile profesionale care pot face acest lucru. Simbolurile de pe etichete îți indică, în plus și ce substanțe trebuie folosite pentru igienizarea lor.
Cerc tăiat: Hainele nu pot fi curățate chimic (dacă cercul apare netăiat, atunci ele pot fi curățate astfel și, în plus, dacă apare și o linie orizontală sub, atunci produsul necesită grijă, pentru că iese la apă)
Cerc cu A: Hainele trebuie spălate cu toți solvenții în uz
Cerc cu P: Hainele trebuie spălate cu percloretilenă, solvenți clorurați și benzină grea
Cerc cu F: Hainele trebuie spălate cu hidrocarburi și triclortrifluoretan
Pentru albirea hainelor, simbolurile indică dacă este posibil sau nu acest și lucru sau ce substanță trebuie aplicată pentru obținerea celor mai bune rezultate, fără să deteriorezi materialul.
Triunghi: Hainele se pot albi cu înălbitor
Triunghi tăiat: Hainele nu permit folosirea înălbitorului
Triunghi cu Cl: Hainele se pot albi cu produse pe bază de clor
Triunghi cu 2 linii oblice: Hainele se pot albi, dar nu cu produse pe bază de clor
Uneori, semnele de pe etichetele hainelor indică și alte detalii, cum ar fi mișcarea aburului (sau acțiunea mecanică, după cum mai este numită uneori), clătirea (normală sau scurtă) și acțiunea centrifugă pentru uscare.
Acestea sunt indicate, adesea, prin prezența liniilor de sub simbol, dar și prin numărul acestora.
nicio linie: hainele pot fi spălate normal, la viteză maximă și cu programul pentru bumbac setat. Acțiunea mecanică este și ea normală, la fel ca stoarcerea și clătirea;
o linie: hainele trebuie spălate la viteză medie și cu programul de sintetice setat înainte. Acțiunea mecanică este redusă, iar în ceea ce privește clătirea, ea se face la temperatură scăzută, cu stoarcere redusă;
2 linii: Mașina trebuie setată pe programul pentru lână și viteza trebuie să fie minimă.
De asemenea, trebuie să ai grijă atunci când ai de-a face cu anumite materiale, care sunt mai pretențioase decât altele. Iată câteva reguli simple și generale legate de acestea:
Bumbacul colorat se spală mereu separat de restul rufelor;
Pentru hainele de mătase sau căptușite, este recomandată curățarea uscată, chimică;
Lâna nu se spală niciodată la temperaturi ridicate, mai mari de 40 de grade Celsius. De asemenea, ea se poate deteriora dacă este atârnată, deci este recomandată uscarea pe o suprafață plată, departe de orice sursă de căldură. Stoarcerea și acțiunea mecanică trebuie să fie reduse;
Spălați hainele albe separat de restul rufelor, pentru a evita colorarea lor accidentală.
Acestea sunt lucrurile pe care ar trebui să le știi atunci când vine vorba de curățarea și îngrijirea hainelor. Nu tăia etichetele, ci studiază-le atent de fiecare dată când te pregătești să pornești mașina de spălat. Astfel, te vei putea bucura mult mai mult timp de hainele preferate!